In alle gemeenten rondom Haarlem werd méér gestemd dan vier jaar geleden. De grootste groei was in Hillegom

In Hillegomse stembureaus was een forse groei van het aantal stemmers te zien.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Haarlem

In de regio Haarlem zijn in alle gemeenten meer kiezers komen opdagen bij de stembus dan bij de provinciale statenverkiezingen van vier jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het ANP.

Evenals in 2019 werd in Bloemendaal het meest gestemd: daar kwam 71,7 procent van de kiesgerechtigden opdagen, tegenover 69,4 procent de vorige keer.

De laagste opkomst was er in Haarlemmermeer, waar 55,6 procent van de kiezers van zich deed spreken. Toch was dat een flinke groei van 2,3 procent ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen.

Het meest weifelend waren de niet-stemmers van 2019 in Zandvoort. Alhoewel ook in de badplaats de opkomst steeg naar 57,1 procent, was dat slechts 0,3 procent meer dan de vorige keer.

Haarlemmers kwamen in 59,4 van de honderd gevallen opdagen bij de stembus - een groei van 1,6 procent - en in Heemstede klom de opkomst van 68,4 naar 69,7 procent. In Velsen bedroeg dat getal 57,1 procent.

In Hillegom steeg de opkomst echter het meeste, en sprong van 58,6 naar 61,9 procent. Een groei van maar liefst 3,3 procent.

Lees ook: Vroege vogels in ’De Rode Kaap’ in Hillegom: ’Eigenlijk weet ik nog steeds niet op wie ik moet stemmen, maar ik heb het net wel gedaan’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.