Oekraïense minister: Duitsland vertraagt wapenleveranties onnodig

ANP Producties | Bron: ANP
BerlijnKyiv

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba beschuldigt Duitsland ervan de levering van munitie aan zijn land onnodig te vertragen. In een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag zegt Koeleba dat Duitse wapenfabrikanten hem al in februari verzekerd hebben klaar te zijn om te leveren, maar dat de regering hun contracten niet ondertekent.

"Het probleem ligt dus bij de regering", benadrukt Koeleba, die zegt dat munitietekorten het grootste probleem zijn in de strijd tegen Rusland. Het Oekraïense leger heeft volgens hem vooral artilleriegranaten nodig. "Ik denk, Duitsland kan echt meer helpen als het om munitie gaat", aldus de minister.

Koeleba roept Duitsland ook op om Oekraïense piloten te leren vliegen in moderne, westerse gevechtsvliegtuigen. Oekraïne vraagt zijn bondgenoten al langer om zulke straaljagers. De Oekraïense luchtmacht beschikt nu alleen over oudere Russische straaljagers. De minister zegt niet te verwachten dat zijn land snel moderne vliegtuigen zal krijgen, maar wil dat Oekraïense piloten er klaar voor zijn indien dat gebeurt. Als Duitsland het voortouw zou nemen bij de opleiding, dan is dat "een duidelijke boodschap van politieke betrokkenheid", zegt Koeleba.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.