Griekse oud-minister Varoufakis aangevallen en naar ziekenhuis

ANP Producties | Bron: ANP
Athene

De Griekse oud-minister Yanis Varoufakis is vrijdagavond in Athene op straat aangevallen door een groep mensen. De belagers hebben hem op de grond gegooid, in z'n gezicht geslagen en geschopt, waardoor hij naar het ziekenhuis moest met een gebroken neus.

Varoufakis was in een restaurant aan het eten toen hij werd opgemerkt door de groep. Eerst scholden ze de voormalige minister van Financiën uit, maar toen hij naar buiten ging werd hij aangevallen. Volgens Griekse media waren het zo'n twintig personen met capuchons.

De 61-jarige Varoufakis noemt zijn belagers op Twitter schurken, maar zijn partij spreekt van een "fascistische" aanval. De linkse politicus, die nu namens de oppositie in het parlement zit, dankt verder iedereen die hem een hart onder de riem heeft gestoken na het incident.

Crisis in 2015

Varoufakis werd een internationale bekendheid omdat hij in 2015 Griekenland uit de crisis moest halen. Hij was als financiënminister verantwoordelijk voor alle bezuinigingen en moest zien om te gaan met de voorwaarden die Europa stelde voor steun aan het noodlijdende Griekenland. Hij stond dan ook regelmatig lijnrecht tegenover Jeroen Dijsselbloem, die destijds voorzitter was van de Eurogroep.

Varoufakis trad na een half jaar al af toen een meerderheid van de Grieken in een referendum stemde tegen de strenge hervormings- en bezuinigingsplannen die op dat moment op tafel lagen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.