Egberth en Rob leven zich helemaal uit in hun Amsterdamse stadsoase

© Foto Erna Faust

Nina Bakker
Amsterdam

Die speciale stoel, het uitzicht, je werkplek of dat schuurtje. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Waar ben jij ’lekker thuis’? Die vraagt leggen we voor aan Egberth en Rob. In hun Amsterdamse stadsoase kunnen ze zich helemaal uitleven.

Toen Egberth en Rob gingen samenwonen in 2007, hadden ze direct een grote klus. Met verbouwen en inrichten als hobby, zagen ze in Amsterdam Oud-West het ideale project: een bouwvallig huis uit 1906 dat de jaren 70, 80 én een studentenhuis overleefd. Terwijl ze de muren sloopten, kwamen allerlei originele ornamenten naar boven.

,,Dat hebben we aangevuld en alles volledig in originele stijl van 1906 gebracht.”, vertelt Egberth. ,,Toen het pand helemaal leeg was zijn we op zoek gegaan naar gekke objecten voor in huis.”

Met een achtergrond in het werken met vastgoed, van woningen opknappen tot verkopen, heeft Egberth een passie voor interieur en oude huizen ontwikkeld. Nu werkt hij als verhuurmakelaar bij een monumentenvereniging. Ook zijn partner Rob heeft klussen als grote hobby. Die passie is terug te zien in huis. Wat bij binnenkomst gelijk opvalt is de grote stenen dame in de woonkamer: een kariatide.

,,Dat is onze enige vrouw des huizes uit eind negentiende eeuw. Het heeft in een dakconstructie van een apotheek in Engeland gezeten. Uiteindelijk is ze in Amsterdam terecht gekomen. Zo’n achtergrondverhaal vind ik geweldig. Al mijn hele leven verzamel ik gekke, antieke en architectonische objecten. Alles heeft een verhaal. Ook de lampen die in de beroemde Oriënt-Express hebben gestaan die wij in huis hebben. Wat hebben die lampen voor verhalen kunnen horen? Ik houd ervan om daarover te fantaseren.”

Zo zijn er meer eyecatchers in huis, zoals een dakkapel uit Frankrijk waar een spiegel van is gemaakt. Het oogt als een zwaar, klassiek bouwelement. Met katrollen en via de achtertuin van de buren is het element omhoog gehesen.

In een kast zijn allemaal klassieke serviesstukken te zien. Het is het servies van Spode, dat ook gebruikt wordt in veel Engelse kostuumdrama’s. Egberth: ,,Ik ben een soort Anglofiel, ik heb jaren in Londen gewoond. Ik ga er graag heen om langs dorpjes te rijden en hebbedingetjes te kopen. Het is een mooi land met, net als ik, een voorliefde voor geschiedenis. Die Engelse manier van leven spreekt mij aan, terwijl ik toch een nuchtere Hollandse jongen ben van het platteland.”

Egberth is iemand met veel creatieve hobby’s. Niet alleen het verzamelen van bijzondere objecten, maar óók iets totaal anders: het maken van lampen en lampenkappen. Dit maakt hij van verschillende stoffen, zoals een zijden sjaal en van oude vazen of objecten maakt hij de voet.

Ook werkt hij samen met iemand om geborduurde lampenkappen te maken. Borduren steken ze in een modern jasje door gebruik te maken van een speciale techniek. ,,Het begon vanuit duurzaam oogpunt. Waarom zou je alles maar wegdoen? Vlak voor corona hield mijn werk op en ben ik het idee verder gaan uitwerken. Borduren klinkt misschien suf, maar doordat ik met een specialist samenwerk die heel fijn kan borduren, kan ik nu met een speciale stof gedetailleerde lampenkappen maken. Zoals hotel The Grand op één van de kappen. Je ziet de gordijntjes op de eerste verdieping hangen. Zo’n gedetailleerde techniek bestaat nog niet in Nederland.”

Op deze manier uit Egberth zijn liefde voor het ambacht. Van elke lamp is er maar één. ,,Alles moet tegenwoordig steeds goedkoper worden gemaakt. Ik vind het jammer. Veel Nederlanders zijn creatief, maar ze doen er niets mee omdat er geen geld aan te verdienen is. Hiermee wil ik de schoonheid van het ambacht laten zien.”

Egberth verkoopt zijn lampenkappen via Instagram onder de naam Blue House Interior. Kleur en esthetiek: daar gaat het voor Egberth om.

Ondertussen woont het stel midden in Amsterdam waar alles te vinden is. Het stadse, maar ook groen met het Bilderdijkpark om de hoek en eigen fruitbomen. Op het dakterras kun je over de hele stad uitkijken. Egberth: ,,Je hebt het park, de grachten en als we zin hebben in drukte lopen we in een kwartier naar alle kroegjes. Het is een hippe buurt met kleine winkels. Weg van het toeristische centrum. Hier hebben we echt onze stadsoase.”

Bluehouseinterior (@bluehouseinterior) • Instagram-foto's en -video's

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.