Bewegend Verleden: de laatste dag van de Velserspoorbrug

De Velserspoorbrug© Noord-Hollands Archief.

Velsen-Zuid

IJmuider Courant en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Vandaag: de laatste dag dat de imposante Velserspoorbrug in werking was.

Velsen had in vroeger iets bijzonders: de Velserspoorbrug. Die werd in 1905 geopend. Vele jaren was het met zijn 128 meter lengte de grootste draaibrug van Europa.

De brug verving een oudere spoorbrug die meer oostelijk lag. Deze brug voldeed niet meer omdat het Noordzeekanaalkanaal verbreed moest worden.

Het spoor Haarlem-Uitgeest liep vroeger gelijkvloers. Voor de nieuwe spoorbrug was het nodig het spoor te verhogen. Zodoende werd in 1902 het viaduct over de Stationsweg in Velsen-Zuid aangelegd, het viaduct waar nu de spandoeken aan hangen. Trek de spoorlijn daar in gedachten door over het kanaal.

De bouw leverde een politiek relletje op. Johan Brakensiek, een beroemd politiek tekenaar in die tijd, maakte 1 mei 1904 een spotprent over de Velserspoorbrug. Die was blijkbaar niet op tijd klaar.

(Tekst gaat door onder de foto)

De brug was van militair belang. Daarom liet het Nederlandse leger in pijlers voor en achter de brug kazematten maken. In beide pijlers stond een kanon met 650 granaten.

In 1957 nam de Velserspoortunnel de taak van de brug over. De laatste werkdag was op 28 september 1957. Het Noord-Hollands Archief bezit daarvan dit filmpje. Een jaar later werd de brug gesloopt.

(Tekst gaat door onder de video)

Het IJmuidense duikbedrijf Vos en Peperkamp was nog tot in 1963 bezig met de sloop van de pijlers met explosieven. In 2009 werd echter alsnog een stuk pijler ontdekt tijdens baggerwerkzaamheden. Er volgde een waarschuwing voor de scheepvaart.

Lees ook: Nieuwe Haarlemsche Courant 1 oktober 1957: Brug in ruste

Lees ook: IJmuider Courant 28 maart 1958: Velserbrug onder deskundige slopershanden

Lees ook: IJmuider Courant 9 mei 1958: Sloop van de Velser spoorbrug verslindt 2000 zuurstofcylinders

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto’s van de Velserspoorbrug zie je hier, hier en hier.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.