Defensieminister VS bezoekt Irak bijna 20 jaar na invasie

ANP Producties | Bron: ANP
Bagdad

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft een onaangekondigd bezoek aan Irak gebracht. Hij laat zo zien dat de Amerikanen militair aanwezig willen blijven in het verscheurde land. De VS hebben nog steeds 2500 militairen in Irak en 900 in het aangrenzende Syrië.

Austin beklemtoonde tijdens een bezoek aan de Iraakse premier Mohammed Shia' al-Sudani dat de Amerikanen er uitgenodigd door de Iraki's zullen blijven en nu bezig zijn met een missie om de strijd tegen het terrorisme te ondersteunen.

Het is 19 maart twintig jaar geleden dat de VS Irak binnenvielen met als omstreden rechtvaardiging dat het land massavernietigingswapens zou hebben. Dat was niet het geval, maar de Amerikaanse aanval, gesteund door onder meer Britten en Australiërs, ontwrichtte het land. Irak werd acht jaar lang bezet door een Amerikaanse troepenmacht. Er vielen honderdduizenden slachtoffers en volgens waarnemers van de Iraq Body Count Project zijn alleen al in de jaren 2003 - 2008 zeker 100.000 burgers gedood.

Na de Amerikaanse inval zaten er in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad veel tegenstanders van de Amerikanen vast, onder wie latere leiders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Die ontstond uit strijders die zich in 2004 tegen de bezetters keerden. Iraakse ex-militairen door de Amerikaanse bezettingsmacht uit het leger waren ontslagen, werden leidende figuren bij de opmars van IS in de regio tien jaar na de Amerikaanse invasie. De strijd in Irak duurt nog steeds voort.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.