Russische leger houdt deur dicht voor Wagner-vertegenwoordiger

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Een vertegenwoordiger van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin kreeg maandag geen toegang tot het Russische legerhoofdkwartier in Oekraïne. Via de berichtendienst Telegram liet Prigozjin weten dat het toegangsbewijs van zijn afgevaardigde werd ingetrokken.

Het voorval lijkt een nieuw teken van de verslechterende relaties tussen het Kremlin en het private huurlingenleger. De voorbije weken lagen de twee partijen in de clinch over de bevoorrading van munitie. Prigozjin vraagt al lang om meer kogels en granaten om strijd te kunnen blijven voeren in het felbevochten Bachmoet.

Een brief die hij afgelopen weekend aan de Russische legerleiding stuurde met de herhaalde vraag om munitie, blijft voorlopig onbeantwoord. Op Telegram zei Prigozjin uit te zoeken of de gebrekkige levering van munitie 'een gevolg is van gebruikelijke bureaucratie of dat het gaat om verraad".

Lange geschiedenis

Volgens de leider van het huurlingenleger schat Moskou zijn bijdrage niet naar waarde. "Als de Wagner Groep zich nu uit Bachmoet terugtrekt, valt heel het front als een kaartenhuis in elkaar", beweert Prigozjin.

De Wagner-leider deelt een lange geschiedenis met Vladimir Poetin. Hij werkte zich op als cateraar van de Russische president, vandaar zijn bijnaam 'de chef van Poetin'. Later zat hij achter een beruchte 'trollenfabriek' die propaganda verspreidt op sociale media.

Over zijn oprichtersrol van de Wagner Groep bleef Prigozjin lang op de vlakte, maar het voorbije jaar trad hij steeds meer op de voorgrond als het gezicht van het huurlingenleger.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.