Londen: Rusland vervangt tanks met tientallen jaren oude modellen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Door een gebrek aan materieel vervangt Rusland tanks die zijn vernietigd in de oorlog tegen Oekraïne met modellen die tientallen jaren oud zijn, zegt het Britse ministerie van Defensie maandag. Het ministerie baseert zich op informatie van de Britse inlichtingendiensten.

Vernietigde gevechtstanks worden al langer vervangen door oude T-62-modellen, maar recentelijk zouden zelfs Sovjet BTR-50 modellen gebruikt zijn. Deze werden in 1954 voor het eerst vervaardigd. Ook het zogeheten 1e Tankleger, een van de meest vooraanstaande eenheden van het Russische leger, heeft oude tanks ontvangen om hun voorraad mee aan te vullen.

"Sinds de zomer van 2022 zijn er zo'n achthonderd T-62's uit de opslag gehaald", zegt het Britse ministerie. "Sommigen hebben verbeterde waarnemingssystemen ontvangen die hun effectiviteit 's nachts hoogstwaarschijnlijk zal verbeteren." De voertuigen hebben echter ook veel zwakke punten, zoals hun bepantsering.

Er zijn al langer klachten over tekorten aan het front. Het Britse ministerie van Defensie meldde zondag dat Russische soldaten, met name reservisten, recent is opgedragen de Oekraïense legertroepen in de frontlinies aan te vallen met de pioniersschop. De schep, van het in 1869 ontworpen type MPL-50, behoort tot de standaarduitrusting van de infanterist en is bedoeld om schuttersputjes mee te graven. Maar ze kunnen ook worden worden gebruikt om iemand mee aan te vallen als de munitie voor de handvuurwapens op is.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.