Israëlisch leger doodt weer Palestijnen bij inval in Nablus

ANP Producties | Bron: ANP
Nablus

Bij een Israëlische inval in de stad Nablus zijn volgens het Palestijnse gezondheidsministerie tien Palestijnen gedood. Meer dan honderd mensen zouden met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De omgekomen mensen waren volgens de autoriteiten tussen de 14 en 72 jaar. Volgens getuigen zijn er militanten gedood maar gaat het ook om zeker drie burgers. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat hulpverleners naast mensen met schotwonden ook nog minstens 250 mensen hebben behandeld die traangas hebben ingeademd.

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat het een inval op de bezette Westelijke Jordaanoever uitvoerde, maar sprak niet over slachtoffers. Het doel van de operatie zou de militante groep De Leeuwenkuil zijn. Die zei zelf op Telegram een "strijd om eer" te vechten tegen de Israëliërs. Ook de Islamitische Jihad meldt dat twee van zijn leiders omcirkeld waren door de Israëliërs en in een vuurgevecht waren verwikkeld.

Bijna een maand geleden kwamen negen Palestijnen om door een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp bij Jenin. Dat leidde toen tot harde reacties en oplopende spanningen. In de weken daarna volgden Palestijnse aanslagen en raketaanvallen vanaf de Gazastrook. Die werden weer beantwoord met Israëlische luchtaanvallen en verdere invallen. Internationale organisaties maken zich steeds meer zorgen om het toenemende geweld. Sinds het begin van 2023 kwamen zeker 61 Palestijnen en negen Israëliërs om het leven door het conflict.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.