Spanje stuurt zes Leopard-tanks naar Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

Spanje stuurt Oekraïne zes Leopard 2-tanks om het land te helpen in de strijd tegen Rusland. Defensieminister Margarita Robles Fernández sluit niet uit dat in de toekomst meer tanks volgen als "dat nodig is" en "bondgenoten ernaar vragen".

De Duitse gevechtsvoertuigen worden momenteel gerepareerd en zullen eind maart of begin april klaar zijn. Wanneer ze naar Oekraïne gaan, is niet bekendgemaakt. De minister zegt dat Spanje samenwerkt met de andere landen die dezelfde tanks sturen. Spanje maakte vorige maand al bekend tanks te zullen doneren, maar noemde toen nog geen aantal.

Duitsland wil samen met bondgenoten twee bataljons van de Leopard 2 leveren, maar het verzamelen van de tanks gaat langzamer dan verwacht. Er zijn nu 54 stuks toegezegd. Dat is niet genoeg voor twee bataljons van doorgaans 31 tanks elk voor Oekraïne.

Wekenlange aarzeling

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft bondgenoten opgeroepen om hun beschikbare tanks naar Oekraïne te sturen. Zijn regering besloot een maand geleden zelf Leopards naar Oekraïne te sturen en gaf ook andere landen toestemming om dat te doen. Dat gebeurde na wekenlange aarzeling en onder druk van steeds meer landen.

De eerste Oekraïense militairen leren nu in Duitsland hoe de tanks werken. Zij krijgen zes keer per week 12 uur training, eerst op een simulator en later met de tanks op een oefenterrein.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.