Bijna 1 miljoen Fransen demonstreren tegen pensioenhervormingen

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Ongeveer 963.000 mensen hebben zaterdag in Frankrijk gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In Parijs gingen volgens de politie zo'n 93.000 mensen de straat op.

Franse vakbonden hielden hun vierde nationale actiedag tegen de geplande verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De regering van president Emmanuel Macron noemt de hervorming noodzakelijk omdat mensen in Frankrijk steeds ouder worden.

De organisatoren van de protesten zeiden vooraf te hopen op een opkomst van meer dan 1 miljoen mensen, zoals ook het geval was tijdens de actiedag op 19 januari. De links-radicale bond CGT beweert dat ongeveer een half miljoen mensen deelnamen aan demonstraties in de hoofdstad. In heel Frankrijk zou dat aantal volgens de bond 2,5 miljoen zijn.

Traangas ingezet

De protesten verliepen overwegend rustig, hoewel in Parijs onder meer een auto en enkele vuilnisbakken in brand werden gezet. Ook maakte de politie in enkele gevallen gebruik van traangas en verdovingsgranaten tegen demonstranten.

De demonstraties zorgden onder meer voor vertraagde en geannuleerde vluchten vanuit Parijs, omdat een aantal medewerkers van de Franse luchtvaartautoriteit staakte. Die toezichthouder is ook verantwoordelijk voor de luchtverkeersleiding.

Waarschuwing vakbonden

De vakbonden hebben in een gezamenlijke verklaring gewaarschuwd "alle sectoren plat te leggen" tijdens een nieuwe actiedag op 7 maart, als de regering niet afziet van de hervormingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.