Nederlands reddingsteam gaat in ander gebied aan de slag

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het wordt steeds lastiger om mensen te redden in de door aardbevingen getroffen regio Hatay in Turkije. De reddingsgroepen moeten daardoor steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden, meldt het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR.

Volgens USAR blijven steeds meer panden over waar "vaak niet realistisch op ingezet kan worden". "Zorg voor elkaar en nazorg voor de uitgezonden leden is en blijft een aandachtspunt van het team en de ondersteuning vanuit Nederland."

Het team meldde eerder op de dag dat het uitwijkt naar een ander gebied om te zoeken naar overlevenden. De werkzaamheden in het gebied waar de medewerkers de afgelopen dagen hebben gezocht, zijn bijna afgerond.

USAR "overrompeld"

USAR schrijft op Twitter dat het "overrompeld" is door alle berichten van mensen die willen helpen. "Wij hebben voldoende hulp en middelen ter beschikking", schrijft de hulporganisatie. USAR schrijft ook geen tolken meer nodig te hebben, daar zijn ook voldoende van aanwezig.

Woensdagavond werd al bekend dat het Nederlandse team de afgelopen dagen elf mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. "Er is tot diep in de nacht nog doorgezocht naar slachtoffers", aldus USAR.

Maandagavond vertrokken

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden. De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten.

Een van die reddingshonden, Hailey, raakte eerder deze week lichtgewond aan een poot tijdens een "inzet met de reddingsgroep". De wond is gehecht en ze kan donderdag weer het gebied in, meldt USAR.

Coördinerende rol

Sinds woensdag coördineert het team ook de inzet van andere internationale reddingsteams die in het gebied actief zijn. Dat gebeurt op verzoek van de Turkse autoriteiten. Er zijn teams uit onder andere het Verenigd Koninkrijk, Italië en Zwitserland en er komen er nog meer.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.