Zelenski bedankt Londen: zege zal andere agressors afschrikken

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De overwinning van Oekraïne op Rusland zal de wereld veranderen en toekomstige agressors afschrikken, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een toespraak in het Britse parlement. Hij bedankte de politici in Londen en het hele Britse volk voor hun steun vanaf het begin van de oorlog bijna een jaar geleden. "Het Verenigd Koninkrijk marcheert met ons mee naar de belangrijkste overwinning van ons leven."

Zelenski vroeg opnieuw om gevechtsvliegtuigen om de Russen te kunnen verslaan en bedankte op voorhand voor "krachtige Engelse vliegtuigen". Hij gaf de parlementsvoorzitter een pilotenhelm met de tekst ‘Wij hebben vrijheid, geef ons vleugels om die te beschermen'.

Premier Rishi Sunak had eerder aangekondigd dat zijn land Oekraïense straaljagerpiloten en mariniers gaat trainen. "Dank voor jullie dapperheid, de wereld heeft jullie leiderschap nodig", zei Zelenski tegen de parlementariërs, die hij ook bedankte voor het besluit Challenger-tanks te leveren. Ook oud-premier Boris Johnson kreeg een speciaal bedankje omdat hij voorop liep in het bieden van steun.

Dappere strijders

"Ik ben hier gekomen namens onze dappere strijders en oorlogshelden die in de loopgraven onder vuur liggen", aldus Zelenski. "De vrijheid zal winnen, we weten dat Rusland zal verliezen. Elke agressor die zijn dictatorschap opdringt aan anderen, zoals het Kremlin doet, zal verliezen." Zelenski benadrukte verder de noodzaak om "door te gaan met sancties tot Rusland zijn oorlog niet meer kan financieren" en de schuldigen te straffen.

Nadat hij zijn dank had uitgesproken voor de "heerlijke thee" en zijn toespraak afsloot kreeg Zelenski een daverend applaus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.