Toezichthouder doet aangifte tegen Tata Steel vanwege overtreding

© ANP

ANP
IJmuiden

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft aangifte gedaan tegen Tata Steel. Tijdens een controle bij het staalbedrijf kwam een tekortkoming aan het licht in de manier waarop stofuitstoot wordt gemonitord. Dat neemt de toezichthouder hoog op.

Apparatuur bleek niet te zijn geijkt, terwijl dat wel verplicht is. „Zonder juiste kalibratie van deze monitoren kunnen de meetgegevens niet gebruikt worden om te bepalen of Tata Steel aan de norm uit de vergunning voldoet”, legt de dienst uit.

Het gaat om meetapparatuur die is bevestigd aan de zogeheten cokesgasfabrieken. Vooral over de oude cokesgasfabriek 2 is al langere tijd veel ophef. Die staat bekend als een van de meest vervuilende installaties van de grote staalproducent in de IJmond.

De omgevingsdienst heeft Tata inmiddels ook al dwangsommen opgelegd ter waarde van 300.000 euro omdat de afgelopen maanden drie keer is geconstateerd dat sprake was van zogeheten ’rauwe cokes’.

In de fabrieken worden gassen op een hoge temperatuur uit steenkool verwijderd. Wat overblijft is brandstof voor de hoogovens waarin ijzererts wordt verwerkt. „Als deze steenkool onvoldoende verhit is geweest, komen gassen vrij die voor ongezonde uitstoot en milieuschade zorgen”, legde de omgevingsdienst eerder uit.

Meer boetes

Tata moet de zogeheten stofmonitoren nu alsnog gaan kalibreren, anders volgen meer boetes. De omgevingsdienst herhaalt ook nog eens dat de dienst onderzoekt of het eventueel mogelijk is om bij volgende overtredingen de vergunning voor de cokesgasfabrieken in te trekken. Dat stelde de dienst vorig jaar ook al eens. De installaties zijn cruciaal voor het productieproces van Tata Steel.

Het bedrijf wil er uiteindelijk ook van af, maar volgens de huidige plannen gaat dat niet eerder dan in 2030. Tegen die tijd wil de directie ook een begin maken met het produceren van staal op een veel duurzamere manier, met behulp van waterstof in plaats van steenkool.

„Wij betreuren het dat deze zaken zich hebben voorgedaan”, aldus topman Hans van den Berg van Tata Steel Nederland in een verklaring. „Onze manier van werken is erop gericht om staal te maken op een manier dat het veilig is voor onze mensen, met oog en zorg voor de omgeving en met aandacht voor het milieu. Dat is helaas niet voor 100 procent gelukt. Wij hebben daarom verschillende maatregelen genomen om situaties als deze in de toekomst te voorkomen.”

Een woordvoerder van Tata Steel laat weten: ,,We hebben kennisgenomen van de aankondiging van de omgevingsdienst. We zullen onder andere de last onder dwangsom bestuderen zodra we deze hebben ontvangen.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) spreekt donderdag met het staalbedrijf. „Ik vind het van groot belang dat Tata Steel, en elk ander bedrijf in Nederland, zich aan de milieuregels houdt”, laat Heijnen in een reactie weten. Dit zal zij donderdag „nogmaals” benadrukken. Verder laat ze de zaak aan het Openbaar Ministerie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.