NYT: agent deelde foto van mishandelde Tyre Nichols

ANP Producties | Bron: ANP
Memphis

Een van de politieagenten die in Memphis Tyre Nichols aanhielden en mishandelden, heeft met zeker vijf mensen een foto gedeeld van de zwaar toegetakelde zwarte Amerikaan terwijl die geboeid tegen een politieauto zat. Onder de ontvangers waren twee andere agenten en een burgermedewerker van het politiekorps, schrijft The New York Times op basis van politiedocumenten. Nichols (29) overleed drie dagen na zijn aanhouding.

Op de beelden van de mishandeling die zijn vrijgeven door de politie is te zien dat de agent, Demetrius Haley, met een zaklantaarn op de bebloede en half verdoofde Nichols schijnt terwijl hij een foto lijkt te maken met zijn mobiele telefoon. Vervolgens lijkt hij het resultaat te beoordelen en dan een tweede foto te maken. In de politiedocumenten staat dat Haley heeft toegeven een foto te hebben gedeeld, schrijft The New York Times.

Nichols werd na een achtervolging aangehouden voor een verkeerscontrole. Vijf agenten sloegen en schopten hem minutenlang. Volgens zijn advocaat was Nichols onherkenbaar verminkt. De beelden van de mishandeling leidden door het hele land tot felle protesten tegen politiegeweld.

De vijf agenten, zelf eveneens zwart, zijn ontslagen en aangeklaagd voor wangedrag, verstikking, kidnapping, buitensporig geweld en moord in de tweede categorie. Dat laatste is een van de zwaarste misdrijven die de staat Tennessee kent. Het is geen moord met voorbedachten rade, waar de doodstraf op kan staan, maar het is ernstiger dan doodslag en kan met tot zestig jaar cel worden bestraft.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.