Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran (afpAnp)

Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan. De aankondiging van die zogenoemde 'Oghab 44-'basis lijkt een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Israël twee weken geleden.

Het Iraanse persagentschap (IRNA) laat in het midden waar de nieuwe basis precies gelegen is, maar meldt dat er zowel drones als gevechtsvliegtuigen komen te staan. Iran produceert zelf drones en beschikt over Russische MIG- en Sukhoi-straaljagers en over Chinese F-7's.

Iran beschikt al over ondergrondse bases, maar dit is de eerste waar het gevechtsvliegtuigen stationeert en waar het die kan klaarmaken voor een offensief. In een propagandafilmpje beweert Iran dat het voortaan "de absolute overmacht heeft in het luchtruim van de regio".

Reactie

Het moment van de aankondiging lijkt niet toevallig gekozen. Woensdag viert Iran de 'Dag van de Luchtmacht', in aanloop naar de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie die zaterdag plaatsvindt.

Waarnemers gaan er ook vanuit dat de bekendmaking een reactie is op de Amerikaans-Israëlische oefening in de regio van twee weken geleden. Daarbij testten 6400 Amerikaanse en 1100 Israëlische soldaten hun vermogen om regionale bedreigingen het hoofd te bieden.

De gezamenlijke oefening was de grootste van zijn soort ooit. Iran werd niet bij naam genoemd als potentiële tegenstander, maar Teheran interpreteerde het Amerikaans-Israëlische optreden als een niet mis te verstane boodschap aan zijn adres.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.