Over een werkbroek die 114.000 dollar kost | column

Aileen J. Out met haar onafscheidelijke hond Suit.© United Photos/Toussaint Kluiters

Aileen J. Out

Wat weten over werkkleding? Vandaag: het verhaal van de spijkerbroek.

Een spijkerbroek is altijd goed. De gemiddelde Nederlander heeft er minimaal één in de kast liggen, maar het liefst veel meer. Een donkere, een lichte, een korte en een lange variant. Misschien zelfs eentje met gaten.

Maar die spijkerbroek is eigenlijk helemaal niet voor al die ’gewone’ dragers ontworpen. Het eerste exemplaar kwam in 1873 op de markt en was speciaal gemaakt voor mijnwerkers. Het was Levi Strauss die samen met zijn compagnon Jacob Davis jarenlang had gewerkt aan de broek die later één van de meest gewilde kledingstukken ter wereld zou worden.

In eerste instantie had de Levi’s 501 spijkerboek slechts één grote zak aan de achterkant en twee aan de voorkant. Om hem extra stevig te maken werden koperen klinknagels gebruikt. Die zaten onder andere op de punten van de zakken en aan de onderkant van de gulp.

Toen koper tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk schaars werd, nam het aantal klinknagels op de bekende broek af.

Ondertussen werd de broek wel steeds populairder. Ook in andere beroepsgroepen begon men de Levi te dragen. Naast tevreden werkers zorgde dit ook voor onvoorziene klachten. Want de mensen die met vuur werkten, zoals lassers, droegen er vaak ’chaps’ overheen, een leren beenbedekking die de broek moest beschermen. Ondanks die chaps werden de koperen klinknagels door het vuur waarmee werkt gewerkt al snel gloeiend heet. En zo zorgde de klinknagel bij de gulp ervoor dat het klokkenspel van de mannen wel erg warm werd... Na klachten van oververhitte klanten besloot Levi Strauss ook de klinknagels bij de gulp te verwijderen.

De jaren zijn verstreken en sommige oude spijkerbroeken zijn een collectors items geworden. Musea en particuliere jeansliefhebbers leggen een flinke som geld op tafel om er eentje te bemachtigen. Hoe mooier de broek, des te meer geld de kopers bieden.

Onlangs leverde een spijkerbroek bij een veiling 114.000 dollar op. Nadat de SS Central America in 1857 was gezonken, bleef het gewilde exemplaar al die jaren op de bodem van de oceaan liggen. Eenmaal boven water bleek het kledingstuk, dat in een goed afgesloten koffer was opgeborgen, nog in uitstekende staat. Naast wat vlekken zaten er vrijwel geen gaten in. De gulpsluiting bevatte nog een complete rij knopen.

Kenners denken dat de broek door of voor Strauss is gemaakt en daarmee een voorloper is van de 501 die dus 16 jaar later werd gelanceerd. Zeker zullen we het nooit weten, maar het staat vast dat het een bijzondere broek is.

Dus vergeet crypto en bitcoin. Je kunt beter investeren in een goede spijkerbroek die je lang en veilig bewaart. Zorg dat er niets mee gebeurt. Misschien kunnen je (klein)kinderen die broek dan ooit verkopen zodat een paar extra nullen op hun bankrekening komen te staan.

33a53eb0-a6c5-11ed-acc8-0257d57b707f.pdf

Aileen J. Out studeerde mode en bestuurskunde. Ze heeft in beide sectoren gewerkt maar is tegenwoordig spreker en schrijver over zakelijke mode en (functionele) werkkleding. Zie ook prettybusiness.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.