Paus Franciscus noemt wetten tegen lhbti'ers een zonde

ANP Producties | Bron: ANP
Rome

Paus Franciscus vindt dat wetten die lhbti'ers strafbaar stellen zondig en onrechtvaardig, omdat God ook mensen liefheeft die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht. Dat zei de paus zondag in het vliegtuig dat hem na een reis door Congo en Zuid-Soedan terug naar Rome brengt.

"De criminalisering van homoseksualiteit is een probleem dat niet kan worden genegeerd", zei Franciscus. "Mensen met homoseksuele neigingen zijn kinderen van God. God houdt van hen, God vergezelt hen. Zo iemand veroordelen is een zonde. Mensen met homoseksuele neigingen strafbaar stellen is onrechtvaardig."

Franciscus herhaalde ook dat de katholieke kerk geen sacramenteel huwelijk van koppels van hetzelfde geslacht kan toestaan, maar dat hij wel voorstander is van wetgeving die koppels van hetzelfde geslacht wettelijke bescherming biedt op het gebied van bijvoorbeeld pensioenen, erfenissen en gezondheidszorg.

Doodstraf

In 66 VN-lidstaten zijn seksuele relaties met wederzijds goedvinden van hetzelfde geslacht strafbaar, volgens gegevens van de lhbti-organisatie ILGA World. In sommige landen staat zelfs de doodstraf op seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Franciscus is van plan om in de herfst naar Mongolië te reizen, zo liet hij op dezelfde vliegreis weten. Ook bevestigde hij dat hij op 23 september de Zuid-Franse havenstad Marseille aandoet. Voor 2024 staat een reis naar India op de agenda. Daarover verschafte de paus echter geen details.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.