Macron en Netanyahu willen samenwerken tegen Iran

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse president Emmanuel Macron en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben donderdag aangekondigd "samen te werken" tegen de "destabiliserende" activiteiten van Iran in het Midden-Oosten. Ook willen ze een front vormen tegen de "steun" van Teheran aan Rusland in zijn offensief in Oekraïne.

Macron en Netanyahu ontmoetten elkaar donderdagavond in Parijs. Het Franse staatshoofd hekelde daarbij de snelle vooruitgang van Iran in zijn atoomprogramma en waarschuwde dat voortzetting daarvan niet zonder "gevolgen" zou blijven.

Iran dreigt uit het non-proliferatieverdrag te stappen dat het bezit van kernwapens beperkt. Ook is het land begonnen met het verrijken van uranium tot 60 procent. Dat is ruim boven de drempel van 3,67 procent die is vastgelegd in het nucleair akkoord van 2015. Om een ​​atoombom te produceren is 90 procent verrijking vereist.

Neutraliteit

Macron benadrukte dat de hulp van Iran aan Rusland Teheran verder isoleert. Volgens Oekraïne en zijn westerse bondgenoten voert Rusland in Oekraïne bombardementen uit met Iraanse aanvalsdrones. Woensdag kondigde Netanyahu aan dat hij nu bereid is te overwegen wapens aan Oekraïne te leveren. Tot nu toe is Israël neutraal gebleven.

President Macron sprak ook zijn solidariteit uit met Israël na een recente aanslag door Palestijnse militanten. Tegelijk herhaalde hij zijn "krachtige verzet" tegen de aanhoudende bouw van nederzettingen door Israëlische kolonisten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.