Druk op Oostenrijk om Rusland te weren van OVSE-vergadering

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

Parlementariërs uit twintig landen hebben in een brief aan Oostenrijk gevraagd om Russische vertegenwoordigers te weren op een vergadering van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). De parlementaire bijeenkomst wordt op 23 en 24 februari gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, precies een jaar na de invasie van Rusland in Oekraïne.

De parlementaire assemblee van de OVSE bestaat uit 323 parlementariërs uit 57 landen. De OVSE geldt als de grootste veiligheidsorganisatie ter wereld en heeft haar hoofdkantoor in Wenen.

Leden van de parlementen van vijftien EU-landen tekenen samen met onder andere het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne bezwaar aan tegen de aanwezigheid van Rusland later deze maand. In de brief aan de Oostenrijkse regering zeggen zij dat Rusland de bijeenkomst alleen zal gebruiken voor "haatzaaien en het verspreiden van desinformatie".

Vorig jaar werden Russische vertegenwoordigers al geweerd bij OSVE-bijeenkomsten in Polen en het Verenigd Koninkrijk. Oostenrijk zegt in een reactie op de brief dat zij volgens het internationaal recht verplicht zijn om toegang te verlenen aan alle vertegenwoordigers van OVSE-lidstaten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.