Statushouders aan Laan van Decima in Haarlem gaan vanaf deze week naar de brugklas. ’Hopelijk vindt groot deel straks passende werkplek’

De witte opvangunits aan de Laan van Decima, vlakbij de IKEA.© Foto Parkmanagement Waarderpolder

Tim Engelbart
Haarlem

Vanaf deze week gaan de statushouders die worden opvangen in de gemeentelijke opvangplaats aan de Laan van Decima in Haarlem naar school. Ze krijgen vijf weken lang excursies en taallessen aangeboden, waarna wordt bepaald hoe ze verder gaan leren en werken.

Dat maakt het Parkmanagement Waarderpolder bekend, dat straks zoveel mogelijk van die statushouders aan het werk hoopt te krijgen.

Vanaf afgelopen woensdag krijgen ze een onderwijstraject aangeboden, dat bestaat uit inburgeringslessen, een taalklas en bezoekjes aan bijvoorbeeld de bibliotheek en het stadhuis. Na afloop van deze ’brugklas’ beoordeelt een inburgeringsbureau de statushouders op hun vaardigheden, en worden ze verdeeld over drie verschillende groepen.

Eén groep kan werken en mag het Nederlands opvijzelen tot B1. Op dit taalniveau moeten de meeste gesprekken met veelgebruikte woorden te voeren zijn. Een tweede, naar verwachting flink kleiner, deel gaat naar het hoger onderwijs. Voor een laatste groep statushouders, van wie niet verwacht wordt dat ze ooit ’B1 Nederlands’ zullen spreken, worden de mogelijkheden voor participatie bekeken. Dat houdt in betaald werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding.

Bedrijven in de Waarderpolder hopen met al deze groepen uiteindelijk zoveel mogelijk vacatures in te kunnen vullen. „Veel bedrijven hier springen om personeel. Hopelijk kan een groot deel van de statushouders een passende werkplek vinden bij deze bedrijven.”

Lees ook: Vluchtelingenopvang in containers aan Laan van Decima gaat 21 november van start: ’Nieuwe Haarlemmers, jullie zijn welkom’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.