Report App: slim wapen tegen ongewenst gedrag

Alle informatie en meldmogelijkheden onder handbereik.© Foto Getty Images/Mediahuis

Ed Brouwer

Elke werknemer heeft recht op een veilige, respectvolle werkomgeving. Zo staat dat in de arbo-wet. Voor werkgevers is het echter niet altijd eenvoudig om dat voor elkaar te krijgen.

Er worden allerhande protocollen opgesteld, vertrouwenspersonen benoemd en trainingen gegeven. Toch blijft het misgaan en worden professionele en persoonlijke grenzen overschreden.

Niet alle misdragingen en integriteitsschendingen worden gemeld en werkgevers missen daardoor informatie om in te grijpen. De Report App van het gelijknamige bedrijf is een slim, preventief middel dat helpt om scherp te blijven.

De app is bedacht door algemeen directeur Karin Bosman. Na een vervelende persoonlijke ervaring is zij zich gaan verdiepen in het creëren van veilige werkomgevingen. Zij ontdekte dat bedrijven vaak van goede wil zijn maar het met erg algemene informatie en regels moeten doen die misschien niet altijd beklijven of even duidelijk worden uitgedragen. Situaties zijn niet altijd heel zwart/wit, er is een groot grijs gebied. Daarover moet je leren wat wel en niet kan, het liefst met concrete voorbeelden afgestemd op jouw werkomgeving en jouw rol.

Karin Bosman.© Foto pr

Verstopt op intranet

Vaak zit informatie over omgangsregels, over integriteit, discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en agressie ’verstopt’, zoals Bosman dat noemt, in het intranet van een onderneming. Niet iedereen kijkt daar even consequent. Volgens haar vrezen mensen zelfs dat raadplegen van gevoelige informatie op zo’n intern netwerk te controleren is, zodat met een nare ervaring dan misschien maar niets wordt gedaan.

Bosman kwam al doende op de ontwikkeling van een app met een hele organisatie daarachter, een plek buiten een bedrijf waar heel laagdrempelig alles over veiligheid, vertrouwenspersonen, en misdragingen is na te lezen en bij te houden in een logboekje en waar je direct wangedrag kunt melden en hulp krijgen. ,,Op deze manier maak je je gedragscode actief.”

De app is te downloaden, beveiligd en anoniem en gemakkelijk in het gebruik. Met een druk op de knop leg je bijvoorbeeld contact met de vertrouwenspersoon die luistert en adviseert. Of met een budgetcoach bij persoonlijke financiële problemen. Meldingen van ongewenst gedrag of integriteitsschendingen doe je in een veilige omgeving, de werkgever kan niet meekijken.

De uitvoering is maatwerk met keuze uit modules. Zo zit er voor de horeca een speciale SOS-knop op de app die bij iets vervelends direct contact legt met de interne beveiliging en de positie van de melder doorgeeft - bijvoorbeeld een kamermeisje dat door een gast wordt lastiggevallen. Werkgevers kunnen geanonimiseerde gegevens krijgen, zodat ze waar nodig kunnen bijsturen of ingrijpen. Via de app zijn ook podcasts te beluisteren, alles onder het motto ’Trek een lijn voordat die wordt overschreden’. Bosman claimt dat gebruik van de app stressverlagend werkt en dat het ziekteverzuim in een organisatie aantoonbaar vermindert.

Doofpot

Ze weet dat er bij werkgevers soms huiver is dat onacceptabel gedrag naar buiten komt. Haar antwoord is dan dat het juist averechts werkt als je de deksel op de doofpot probeert te doen. ,,Meldingen kun je beter in de app dan in de krant lezen.”

De Report App.© foto pr

Zij schat dat inmiddels zo’n 9.000 mensen Report App op hun telefoon hebben staan en gebruiken. Het kost twee euro per deelnemer per maand - de prijs van een vrijdagmiddagborrel, grapt ze. Tot de grote bedrijven en partners van Report App behoren de politie, PSV en ook Ajax, het Verbond van Verzekeraars en Veilig Thuis. Ook kleine bedrijven kunnen zich aansluiten en bijvoorbeeld gebruik maken van externe vertrouwenspersonen die Report App heeft.

Meer info op report-app.com

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.