Oekraïense vlag van Plein 1945 in IJmuiden is spoorloos verdwenen

Mitzie Meijerhof
IJmuiden

Op 9 januari waren het Ludmilla Koziakova en Julia Starnikova die, onder toeziend oog van raadslid Sander Scholts en burgemeester Frank Dales, de Oekraïense tweekleur naar de top hesen. Die vlag op Plein 1945 in IJmuiden is daarna spoorloos verdwenen.

Sinds wanneer is niet duidelijk. Op het gemeentehuis is de verbazing groot. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er meerdere nieuwe exemplaren onderweg zijn. ,,We hadden ze al besteld en hadden ze eigenlijk al verwacht. Zodra ze binnen zijn, gaan we direct een nieuwe vlag hijsen.’’

Lees ook: Vlag maakt contact met het oorlogsmonument. Oekraïense vlag krijgt een eigen plek in Velsen

Op Plein 1945 in IJmuiden, vlak voor het Velsense raadhuis en pal voor de neus van burgemeester Frank Dales, wapperde in eerste instantie de Oekraïense vlag. Bij bijzondere gelegenheden moest die vlag plaats maken voor een ander.

Raadslid Sander Scholts van Forza Velsen diende een motie in om de vlag een vaste andere plek te geven. Die werd breed aangenomen.

Slechts een paar meter verwijderd van waar de eerste vlag hing werd een nieuwe plek gevonden, pal naast het oorlogsmonument. Nu is de mast nog leeg, maar niet voor lang.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.