Net als bij Zoetemelk is het bij Giri na vijf tweede plaatsen raak. Twee gelukjes en Kasparoviaanse hoofdbewegingen: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 13 van Tata Steel Chess

Anish Giri maakt peinzend een wandelingetje op de spannende slotdag.© Foto ANP/Jeroen Jumelet

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 13: Giri heeft éindelijk zijn toernooizege te pakken.

Vijfmaal werd Anish Giri tweede in Wijk aan Zee. Dan word je al snel vergeleken met Joop Zoetemelk, die de bijnaam ’eeuwige tweede’ kreeg omdat hij tussen 1970 en 1979 vijf keer tweede werd in de Tour de France. Er zijn slechtere vergelijkingen mogelijk. Want zoals Zoetemelk in 1980 eindelijk de Tour won, heeft Giri dit weekend eindelijk Tata Steel Chess gewonnen! Al had hij er twee gelukjes voor nodig, want hij begon de dag met een half punt achterstand op de Oezbeek Abdoesattorov. Het eerste gelukje: tegenstander Rapport blundert (zie bord).

Wit heeft allemaal trucjes in de stelling gebracht en Giri dacht hier dat hij aan het winnen was. Immers, na 34...Kg8 heeft wit 35.Da8+ Kh7 36.De8!? en als zwart de dame slaat wint wit inderdaad: 36...Dxe8 37.Pxf6+ Kg6 38.Pxe8 met stukwinst. Zwart heeft echter beter: 36...Lg7! 37.Dxf7 De3+ en de partij eindigt in remise door eeuwig schaak. Gelukkig voor Giri trapte Rapport in een andere truc.

34...Kg6??

Hier begon Giri Kasparoviaanse hoofdbewegingen te maken. Daarmee was het voor de kijkers duidelijk: hij had de winstzet gezien!

35.Txd6!

De toren kan zwart niet slaan wegens 36.Dxf5 mat. Ook andere zetten zijn hopeloos en de partij duurde niet lang meer.

35...Kg5 36.Td5 De1+ 37.Kg2 Le7 38.Txf5+ Kh4 39.Dg3+

en zwart gaf op.

Het tweede gelukje: hulp van een landgenoot! Jorden van Foreest was van tevoren met remise tevreden tegen Abdoesattorov, maar die speelde te veel op winst en een counter bracht Jorden het volle punt. Zuur voor de Oezbeek, die zich moet voelen als een wielrenner die na een lange vlucht tien meter voor de eindstreep voorbijgesprint wordt. U merkt: ik houd van wielervergelijkingen. Nog eentje dan, een voorspelling: Giri wordt op zijn 38e wereldkampioen!

Meer nieuws uit Sport