Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde. Van die slachtoffers waren er 71 minderjarig volgens de activisten die de gegevens bijhouden. Daarnaast lieten zeventig politieagenten en leden van veiligheidsdiensten het leven door de onrust de afgelopen tijd.

Volgens HRANA zijn tot dusver bijna 20.000 mensen gearresteerd. Meer dan honderd van hen zijn ter dood veroordeeld. Verscheidene betogers zijn inmiddels geëxecuteerd. Het oproer en de landelijke protestacties begonnen half september na het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini in een politiecel. De Koerdisch-Iraanse vrouw was door de religieuze politie opgepakt wegens schending van de streng islamitische dresscode die van kracht is. Ze droeg haar hoofddoek te losjes.

Behalve in hoofdstad Teheran zijn er in 160 andere plaatsen demonstraties gehouden uit onvrede over het beleid. De Iraanse autoriteiten hebben tot dusver nog geen informatie over het dodental en het aantal arrestaties naar buiten gebracht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.