Donchenko ging in 2021 onvoorbereid ten onder in Wijk aan Zee maar haalt nu zijn gram: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 12 van Tata Steel Chess

Alexander Donchenko kende in 2021 een matig toernooi.© Archieffoto ANP

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 12: de revanche van Alexander Donchenko.

Op donderdag 14 januari 2021 kreeg Alexander Donchenko een onverwacht telefoontje. „Hallo, met Jeroen van den Berg, toernooidirecteur van Tata Steel Chess. We hebben een vervanger nodig voor de Masters omdat Dubov positief is getest op corona. Kun jij morgen hier zijn?”

Daar hoefde Donchenko niet over na te denken, hij zei meteen ja. Een droom die uitkwam, zo noemde hij het. Maar of hij er met veel genoegen op terugkeek? Hij had één van de laagste ratings en was natuurlijk totaal onvoorbereid. Het werd daarom een zwaar toernooi voor hem en met zeven remises en zes nederlagen eindigde hij kansloos onderaan.

Maar hij krijgt een herkansing! Door in de twaalfde ronde van de challengers met zwart van Thomas Beerdsen te winnen is Donchenko een ronde voor het einde al zeker van groepswinst (alleen Yilmaz kan hem nog achterhalen, maar dan is Donchenko groepswinnaar op basis van onderling resultaat). En daarom mag hij volgend jaar weer in de Masters meedoen. Met voorbereiding gaat het vast beter dan in 2021.

Wit staat niet zo lekker, o.a. omdat pion e5 zwak is. Hij besluit tot een afwikkeling over te gaan, maar zwart heeft goed berekend dat hij daar voordelig uitkomt.

16.dxc5 Lxc5 17.Pa4 Lxe3! 18.Pxb6 Lxc1 19.Pxd7 Lxb2 20.Pxf8 Txf8!

Zeven slagzetten op rij! Materieel gaat het nog voor wit, maar helaas voor hem kan hij kwaliteitsverlies niet voorkomen.

21.Pd4 Lg6! 22.Tac1 Pxe5

Slaan op c1 kan ook, maar is niet nodig. Wit kan nog steeds kwaliteitsverlies niet voorkomen: 23.Tc7? Lxd4 24.Txd4 Pf3+ verliest nog meer. Hij komt twee pionnen achter en gaf daarom op. Jammer voor Beerdsen, maar hij heeft nog een kansje op de grootmeestertitel: hij zal dan morgen met zwart de sterke grootmeester Sindarov moeten verslaan.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen