China: aantal coronadoden afgelopen week gehalveerd

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

Het aantal doden in China als gevolg van een besmetting met het coronavirus is afgelopen week sterk gedaald ten opzichte van een week eerder, zeggen de lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Volgens het Chinese centrum voor ziektebestrijding en -preventie zijn tussen 20 en 26 januari 6364 overlijdens geregistreerd die verband hielden met covid-19, bijna de helft van de week ervoor.

De afname in het aantal sterfgevallen komt gelijktijdig met een piek in het aantal vakantiereizen binnen China. Tijdens het Chinees Nieuwjaar schoot het aantal reizen met 74 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar, meldde de Chinese staatszender CCTV. Door het grote aantal reisbewegingen werd gevreesd voor een toename in het aantal coronabesmettingen.

China is na kritiek weer begonnen met het publiceren van coronacijfers. De Chinese autoriteiten werden deze en vorige maand internationaal bekritiseerd omdat ze nauwelijks tot geen informatie deelden over het aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen, nadat het land afscheid nam van zijn zerocovidbeleid. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat Beijing te weinig informatie deelt.

Het werkelijke aantal coronadoden in China ligt vermoedelijk dan ook veel hoger. Volgens cijfers die de WHO vrijdag publiceerde zijn vorige week wereldwijd 40.000 doden als gevolg van covid-19 gemeld, waarvan de helft uit China. De cijfers van de Chinese gezondheidsautoriteiten betreffen alleen mensen die in ziekenhuizen zijn overleden. Mensen die bijvoorbeeld thuis of in een verzorgingstehuis zijn overleden, zijn niet meegeteld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.