WHO: 40.000 coronadoden gemeld in week, helft uit China

ANP Producties | Bron: ANP
Genève

Bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn vorige week 40.000 doden als gevolg van covid-19 gemeld, waarvan de helft uit China. In de laatste acht weken zijn wereldwijd in totaal meer dan 170.000 sterfgevallen gerapporteerd, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger, zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij benadrukte dat vaccins, medicijnen en coronatests vele levens redden.

China wordt door het loslaten van het strenge coronabeleid overspoeld door een golf van besmettingen, maar deelt daar naar het oordeel van de WHO te weinig informatie over. Het land meldde vorige week dat de piek van coronapatiënten in koortsklinieken en eerstehulpafdelingen in ziekenhuizen achter de rug is.

Experts van de WHO zijn vrijdag bijeengekomen om te bespreken of de coronaviruspandemie nog steeds aangeduid moet worden als een wereldwijde noodsituatie. De WHO heeft de uitbraak van covid-19 bijna drie jaar geleden de status gegeven van 'public health emergency of international concern', het hoogste alarmniveau. Het besluit wordt naar verwachting op zijn vroegst maandag bekendgemaakt.

Wereldwijd zijn de afgelopen jaren ruim 6,8 miljoen mensen overleden als gevolg van het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.