Haarlemmermeer doet mee met Circulair West om grondstoffen opnieuw te gebruiken

Gebouwen worden niet meer met de grond gelijk gemaakt, maar gedemonteerd. De onderdelen worden opnieuw gebruikt.© Archieffoto

Van onze verslaggever
Hoofddorp

Haarlemmermeer sluit zich aan bij de stichting Circulair West, die zich richt op het hergebruik van materialen en grondstoffen.

Er wordt gekeken welke materialen er beschikbaar komen als er bijvoorbeeld een pand wordt gesloopt. Voor die materialen wordt dan een nieuwe bestemming gezocht in plaats van het te vernietigen.

Sloopbedrijf VLZS is daar al ver in. Een supermarkt leeghalen is in zestien uur gedaan, stelt directeur Marcel van Leeuwen. Zijn bedrijf haalt koelapparaten, verwarmingselementen, wasbakken, zeepdispensers en nog veel meer uit zo’n pand.

De boel wordt opgeknapt, schoongemaakt en opgeslagen. De supermarkt blijft eigenaar tot de apparaten en materialen worden verkocht voor hergebruik.

Bij Circulair West zijn 37 bedrijven, twee kennisinstellingen en negen overheden aangesloten, zoals de provincies Noord- en Zuid-Holland en de gemeenten Leiden, Hillegom, Noordwijk, Katwijk en nu ook Haarlemmermeer. Deze laatste gemeente hoopt met het netwerk in het westen van het land een brug te kunnen slaan naar de Metropoolregio Amsterdam.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.