Extinction Rebellion: blokkade A12 zaterdag gaat door

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. De activisten zeggen dat ze vrijdag hebben gesproken met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag, maar dat dit niets heeft opgeleverd.

"Wij betreuren de onwil van de gemeente Den Haag om de veiligheid van de demonstranten en andere weggebruikers te garanderen", stelt Extinction Rebellion. Volgens de groep willen ongeveer duizend bezorgde burgers meedoen aan de blokkade. Een woordvoerster benadrukt dat de actiegroep er zelf in elk geval alles aan gaat doen om de actie veilig te laten verlopen.

Het stuk snelweg dat Extinction Rebellion wil blokkeren, de Utrechtsebaan, ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. De groep heeft het verkeer daar vaker stilgelegd. Bij vorige acties haalde de politie vervolgens de demonstranten één voor één weg, waarna ze per bus naar een politiebureau werden gebracht.

Uit voorzorg

Zeven klimaatactivisten waren in de afgelopen dagen uit voorzorg opgepakt, omdat ze anderen hadden opgeroepen om mee te doen aan de blokkade. Het Openbaar Ministerie vond dat ze zich daarmee schuldig hadden gemaakt aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze voorlopig niet op de Utrechtsebaan mogen komen.

Dat ingrijpen leidde tot boze reacties bij andere groepen. De directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties doen daarom mee aan een steunactie voor het protest. Het gaat onder meer om Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling.

Burgemeester Den Haag

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, heeft vrijdag een mail gestuurd aan enkele organisaties die willen meedoen aan de steunactie. "Ik hoop dat u als grote organisatie verantwoordelijkheid neemt en uw achterban niet blootstelt aan het gevaar ernstige strafbare feiten te begaan", schrijft hij daarin. Volgens de burgemeester is Extinction Rebellion "op geen enkele wijze bereid om een vorm van demonstreren te kiezen die veilig is." Van Zanen voegt eraan toe dat het blokkeren van snelwegen "de grenzen van het demonstratierecht overschrijdt. Het doel heiligt niet elk middel en verder gaan op deze weg is onverantwoord."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.