Spoedeisende hulpartsen: sluitingen zijn 'teken aan de wand'

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De toegankelijkheid van de spoedeisende zorg staat onder druk, zegt voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Vrijdag meldde het Isala ziekenhuis in Meppel dat de spoedeisende hulp (SEH) daar voor zeker twee maanden in de nacht dicht moet, vanwege een tekort aan dokters. Baden noemt het "een teken aan de wand".

Afgelopen zomer en najaar moest de spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer ook voor langere tijd dicht vanwege een tekort aan personeel. De problemen spelen landelijk en ontstaan doordat er te weinig SEH-artsen worden opgeleid, aldus Baden. Daardoor zijn er meer arts-assistenten nodig om de zorg te kunnen leveren. Arts-assistenten zijn dokters die niet zijn gespecialiseerd. De laatste jaren is het moeilijker om arts-assistenten te vinden die in het ziekenhuis willen werken. Dat zou het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld de hoge werkdruk, zegt Baden, maar ook doordat ze minder makkelijk in opleiding tot specialist kunnen komen. "Dit zorgt op verschillende plekken in ziekenhuizen voor tekorten en nu ook op de SEH."

Baden hoopt "dat het tij gaat keren", maar een oplossing is volgens hem nog niet snel in zicht. Het zogenoemde Capaciteitsorgaan adviseert de zorg en de overheid over het aantal zorgmedewerkers dat Nederland nodig heeft. Onlangs stelde het orgaan dat meer mensen moeten worden toegelaten tot medische opleidingen. Maar dat advies kwam er niet voor de SEH-opleiding, zegt Baden. "Dus als de politiek niet anders besluit, komen er niet meer opleidingsplekken bij op de SEH's", zegt hij.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.