Bombrieven in Spanje bedoeld om steun aan Oekraïne te stoppen

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

Een man die twee maanden terug een reeks bombrieven verstuurde naar ministeries en ambassades in Spanje wilde met zijn acties de Spaanse regering onder druk zetten om de steun aan Oekraïne te beëindigen. De onderzoeksrechter noemt dat als het motief van de 74-jarige man, die deze week werd opgepakt.

De verdachte, genaamd Pompeyo Gonzalez Pascual, wordt mogelijk vervolgd voor zwaar terrorisme. Hij blijft in voorlopige hechtenis zitten, omdat hij anders wellicht naar Rusland zou kunnen vluchten. De rechter wijst op het gebruik van Russische berichten-apps en versleutelde mails als aanwijzingen voor dat vluchtrisico. Er zijn geen aanwijzingen dat de man heeft samengewerkt met anderen of deel is van een terroristische organisatie.

Spanje was enige tijd in de greep van bombrieven die op allerlei belangrijke plekken opdoken. De eerste brief arriveerde eind november bij het kantoor van premier Pedro Sánchez. Later werden ook explosieven aangetroffen bij onder meer het ministerie van Defensie, een luchtmachtbasis en de Amerikaanse ambassade in Madrid.

De bombrief die werd bezorgd bij de Oekraïense ambassade is ook daadwerkelijk ontploft. Een beveiligingsmedewerker liep daarbij lichte verwondingen op. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, heeft daarna opgeroepen tot extra maatregelen om de veiligheid bij ambassades te verbeteren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.