Vluchtelingenschip blijft mogelijk toch langer, gemeenteraad wil weten wat Velsen-Noord vindt

De Silja Europa ligt sinds september aan de VOB-kade in Velsen-Noord.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Willemien Schenkeveld
Velsen-Noord

Het asielschip blijft mogelijk toch een flinke tijd langer liggen in Velsen-Noord. De gemeenteraad wil dat hierover een ’volksraadpleging’ wordt gehouden in dat deel van de gemeente.

Het college had de gemeenteraad voorgesteld vast te houden aan de afspraak dat de Silja Europa uiterlijk 1 maart weer verdwijnt uit Velsen. Alleen voor ongeveer 220 asielzoekers, die bijvoorbeeld schoolgaande kinderen in Velsen hebben of stage lopen bij een lokaal bedrijf, zou naar een alternatief worden gezocht.

Lees ook: Hartenkreet COA vanaf het asielschip in Velsen-Noord: ’Probleemloze noodopvang wordt door de gemeenteraad bij het grofvuil gezet’

Het liep toch anders. Op voorstel van GroenLinks, D66 en ChristenUnie werd donderdagavond besloten nog eens de stemming te peilen in Velsen-Noord, middels ’gesprekken en een volksraadpleging’. Daarin kunnen inwoners ’zorgen, voorwaarden en ideeën voor initiatieven’ noemen. Dit moet snel gebeuren, zodat er voor half maart een besluit kan vallen.

Taakstelling

Om dit mogelijk te maken, blijft het schip sowieso een paar weken langer liggen. Als de gemeenteraad besluit het schip echt langer te laten liggen, gebeurt dat alleen onder voorwaarde dat ze meetellen in de Velsense taakstelling voor opvang van vluchtelingen.

Lees ook: Velsen overweegt weer riviercruiseship voor deel van de vluchtelingen op de Silja Europa

Behalve GroenLinks en ChristenUnie konden Velsen Lokaal (1 raadslid niet) en PvdA (1 raadslid niet) zich in deze gang van zaken vinden, wat een krappe raadsmeerderheid (17 voor, 15 tegen) opleverde. Behalve FvD, Forza en LGV stemde ook de VVD tegen, die het voorstel onwerkbaar vindt.

Incidenten

De Silja Europa ligt sinds 26 september aan de VOB-kade. Het was bedoeld als noodmaatregel, in verband met de uit de hand lopende situatie met de asielzoekersopvang deze zomer. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.

Lees ook: Hoe een asielschip Velsen-Noord verscheurde: ’Hoe halen ze het in hun hoofd!’ [video]

De behoefte aan opvangplekken in Nederland is nog steeds onverminderd groot. Er komen dit jaar naar verwachting 40.000 meer asielzoekers dan eerder geraamd. Ook is nog steeds niet duidelijk waar de duizend vluchtelingen op de Silja Europa na 1 maart heen zouden gaan. Staatssecretaris Eric van der Burg van asiel en migratie heeft Velsen daarom verzocht het schip negen maanden langer te laten liggen.

Signaal

Een ’volksraadpleging’ zou allerlei uitkomsten kunnen hebben, en hoe de gemeenteraad daarmee omgaat, is niet helder afgesproken.

GroenLinks-fractievoorzitter Iskandar Sitompul: ,,Het is niet zonder risico, nee. Maar we willen een signaal afgeven dat we de bewoners serieus nemen. Als een meerderheid van Velsen-Noord ’nee’ zegt, kunnen we dat signaal als raad niet negeren. Maar dan hebben we er in elk geval álles aan gedaan. Er zijn inwoners van Velsen-Noord die het prima vinden, dat weten we en we hebben geprobeerd hen over te halen daarover in te spreken, maar dat is niet gelukt.

Lees ook: Hét Velsense succes van 2022, aldus burgemeester Frank Dales: asielschip Silja Europa

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.