VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Rusland schendt de "fundamentele principes van kinderbescherming" in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. "Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren."

Om hoeveel kinderen het gaat, is niet bekend. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) kan geen schatting maken wegens beperkte informatie uit Rusland, ondanks herhaalde pogingen om inzage te krijgen.

Grandi deed zijn uitspraken na een zesdaagse reis door Oekraïne. Hij zei dat president Volodimir Zelenski, met wie hij woensdag een ontmoeting had, zijn organisatie had gevraagd om "meer te doen" voor kinderen in bezette gebieden waar de Russische praktijken zouden plaatsvinden. Rusland ontkent dat het kinderen zou ontvoeren.

Kiev beschuldigt Moskou ervan Oekraïense burgers naar Rusland te deporteren. Volgens Amerikaanse cijfers gaat het om mogelijk tot wel 1,6 miljoen personen, inclusief 260.000 kinderen. Zelenski roept op mogelijkheden in het leven te roepen om zowel volwassenen als kinderen te beschermen tegen deportatie en de verantwoordelijken daarvoor te straffen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.