Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Hij vertegenwoordigt Lucas Winnips, die werd aangehouden omdat hij opriep om zaterdag naar een blokkade van Extinction Rebellion te gaan op de A12. Winnips kreeg na verhoor een gedragsaanwijzing mee van het Openbaar Ministerie, die stelt dat de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet.

De advocaat van de Staat wijst erop dat Winnips al meerdere keren is aangehouden vanwege Extinction Rebellion-demonstraties waar hij bij was. Hij zou bij een eerdere blokkade van de A12 de muren hebben beklad met krijtspray, volgens de overheid kost dat veel geld om te laten verwijderen. Volgens de Staat is de gedragsaanwijzing wel terecht. Winnips benadrukt voor de rechter dat de krijtspray met water afwasbaar moet zijn en dat hij nog geen enkele keer onherroepelijk is veroordeeld voor zijn deelname aan de demonstraties.

Jebbink benadrukt voor de rechter dat hij vindt dat justitie het demonstratierecht van zijn cliënt inperkt. Een demonstrant mag volgens hem niet van tevoren worden gediskwalificeerd. Ook zou alleen de burgemeester het demonstratierecht mogen inperken. De demonstratie is niet officieel aangekondigd bij de gemeente Den Haag. De actiegroep heeft de blokkade weken terug via sociale media aangekondigd. Donderdagochtend zijn nog zes andere klimaatactivisten opgepakt omdat zij opriepen mee te doen aan deze demonstratie. Ook zij kregen daarna te horen dat ze zich de komende negentig dagen niet op de Utrechtsebaan mogen begeven.

De actiegroep Extinction Rebellion (XR) staat erom bekend demonstraties te houden om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en daarbij burgerlijke ongehoorzaamheid te tonen. In november werden bij de blokkade van hetzelfde stuk snelweg 150 demonstranten opgepakt.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.