België levert geen tanks: kunnen niet meer geven dan we hebben

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Dat België geen tanks aan Oekraïne levert, terwijl andere Europese landen dit wel beloven te doen, heeft één simpele reden. Het land heeft zelf geen tanks meer. "We kunnen niet meer geven dan we hebben", zei de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder er donderdagavond over aan tafel bij het tv-programma Terzake.

"Toen ik minister werd, waren onze voorraden zo goed als uitgeput", aldus Dedonder. "Zo hebben we geen tanks meer om aan Oekraïne te geven." Volgens VRT verkocht België de laatste tanks in 2014 aan wapenhandelaren.

De tanks werden volgens de minister destijds voor zo'n 15.000 euro per stuk verkocht. De regering heeft geprobeerd de gevechtsvoertuigen terug te kopen, maar handelaren vragen er nu volgens Dedonder "tot 500.000 euro voor". Zij noemt dit "extreem duur", vooral omdat de tanks "nog in dezelfde slechte staat als destijds" zijn.

Een van de wapenhandelaren die de tanks tegenwoordig bezit, Freddy Versluys, legt aan VRT uit dat het bedrag dat hij voor de tanks vraagt niet onrealistisch is. "Nieuwe rupsbanden? 120.000 euro. De motor laten nakijken? 185.000 euro. Nieuwe schokdempers? 36.000 euro. Vuurleidingssysteem? 500.000 euro. Wat wil je, wil je ze voor niets meenemen?", aldus Versluys tegenover de Belgische zender.

Vrijdag maakt België bekend met wat voor extra militaire steun het komt voor Oekraïne. Volgens de Belgische zakenkrant L'Echo gaat het om een wapenlevering ter waarde van 90 miljoen euro. Dat zou een verdubbeling zijn van de steun die België tot nu toe geleverd heeft. Het gaat onder meer om AMRAAM-raketten, schrijft de Belgische krant.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.