Nieuwe sancties VS mikken op Russisch militair-industrieel complex

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten hebben een nieuwe ronde sancties tegen Rusland afgekondigd. Die zijn ditmaal gericht op het huurlingenleger de Wagner Groep en het Russisch "militair-industrieel complex". Dat wil zeggen dat de Amerikanen met de sancties iedereen willen aanpakken die belang heeft bij de oorlog in Oekraïne en de grote industrie die daar achter schuilgaat.

De sancties moeten de Russische "oorlogsmachine doen haperen" en ervoor zorgen dat Moskou slechter in staat is de troepen te bewapenen, aldus minister van Financiën Janet Yellen. De sancties gelden bijvoorbeeld een Russisch technologiebedrijf en een Chinees satellietbedrijf, dat Wagner met beelden zou helpen bij de strijd om Bachmoet. Door de sancties mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met die bedrijven. Ook individuen die banden met Wagner of de oprichter Jevgeni Prigozjin hebben zijn gesanctioneerd.

Het 'militair-industrieel complex' is een term die stamt uit het begin van de Koude Oorlog en werd vooral bekend door president Dwight Eisenhower. Hij wees in zijn afscheidsboodschap op de vervlechting van de wapenindustrie, het leger en Amerikaanse leiders. Eisenhower waarschuwde voor de invloed van die verschillende groepen die belang hebben bij zo veel mogelijk oorlogvoering.

Vorige week werd al aangekondigd dat de Amerikanen het Wagner-privéleger als internationale criminele organisatie wilden kwalificeren. De groep heeft dat stempel met deze sancties ook formeel gekregen. De VS rechtvaardigen die beslissing door niet alleen te wijzen op de bloedige strijd in het oosten van Oekraïne, maar ook op de misdaden die Wagner pleegt in Afrika. De huurlingen zouden onder andere in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek verantwoordelijk zijn voor massa-executies en verkrachtingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.