President Israël roept EU op antisemitisme hard te bestrijden

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Europa moet niet lijdzaam toekijken hoe antisemitisme weer opkomt, maar de verspreiding van Jodenhaat "tot elke prijs bestrijden". "Antisemitisme is als een auto-immuunziekte", betoogde de Israëlische president Yitzhak Herzog in het Europees Parlement. "Antisemitisme ettert", zei hij op een speciale zitting ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag, die vrijdag wereldwijd wordt gehouden.

De Holocaust ofwel de systematische Jodenvervolging door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog waarbij circa 6 miljoen Europese Joden werden vermoord, is "niet in het luchtledige ontstaan", aldus Herzog, maar dankzij "een voedingsbodem voor Jodenhaat". Hij waarschuwde voor de opkomst van antisemitisme in nieuwe vormen. "We zien een virale verspreiding, via platforms op het internet. De afstand tussen een bericht op Facebook en het kapotslaan van grafstenen op een Joodse begraafplaats is minder groot dan we denken. Gestoorde tweets kunnen dodelijk zijn."

Herzog riep de Europarlementariërs op zich met alle mogelijke middelen in te zetten om antisemitisme en Holocaustontkenning in de Europese Unie te bestrijden, onder meer via het onderwijs. Eerder deze week ontstond in Nederland nog ophef over een onderzoek waaruit zou blijken dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onderwijsminister Dennis Wiersma zei woensdag als reactie dat een "nog steviger inzet" nodig is om scholieren de feiten te leren over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Ook moeten ze leren feiten te onderscheiden van "desinformatie op sociale media", zei hij.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.