Drukste ochtendspits sinds 2019; in noorden en westen juist iets rustiger dan normaal

© Foto: ANP/Rob Engelaar

ANP

Vanwege winterse buien, gladheid en de staking van regionale vervoerders is donderdagochtend de drukste ochtendspits sinds 2019 gemeten, meldt Rijkswaterstaat. Om 7.50 uur stond er bijna 690 kilometer file op de snelwegen. Daarmee is het eerdere record van 572 kilometer file op 13 december 2022 verbroken.

De ochtendspits kwam donderdag al vroeg op gang, onder meer door ongelukken vanwege gladheid en langzaam rijdend verkeer door het winterse weer. In het noorden en westen van het land stonden juist minder files dan normaal.

800 kilometer file

De ANWB, die ook de N-wegen meetelt, meldde om 8.00 uur rond de 800 kilometer file. De verkeersdienst zag dat het vooral in het zuiden van het land druk was door het winterse weer. ,,In de Randstad was het zelfs iets rustiger dan normaal’’, aldus een woordvoerder.

Staking streekvervoer

De ANWB ziet minimale impact van de ov-staking in de ochtendspits. Volgens de verkeersdienst waren veel mensen van tevoren op de hoogte van de staking en hebben ze daarop geanticipeerd.

Ook vrijdag leggen buschauffeurs, conducteurs en machinisten vanwege stukgelopen cao-onderhandelingen het werk neer.

Lees ook: Buschauffeurs, conducteurs en machinisten in streekvervoer en touringcarbedrijven staken

Drukke avondspits

De gladheid trekt aan het eind van de ochtend weg, maar donderdagavond kan het opnieuw glad worden door winters weer. Rijkswaterstaat waarschuwt dan ook voor een erg drukke avondspits.

In het zuidoosten en oosten van het land is het regionaal wit, meldt Weeronline. Op verschillende plaatsen is zo'n 4 centimeter sneeuw gevallen. Ook vrijdag trekken er winterse buien over het land.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.