Zoon 'El Chapo' voorlopig niet uitgeleverd aan Verenigde Staten

ANP Producties | Bron: ANP
Culiacán

Ovidio Guzmán wordt niet op korte termijn door Mexico uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Een rechter heeft besloten dat Guzmán, de zoon van beruchte drugsbaron El Chapo, voorlopig in Mexico blijft, ondanks een Amerikaans uitleveringsverzoek.

De arrestatie van de 32-jarige Guzmán heeft donderdag geleid tot een geweldsuitbarsting in Culiacán, de hoofdstad van Sinaloa in het westen van Mexico. Er vielen 29 doden: tien militairen en negentien criminelen. Gewapende groepen blokkeerden wegen en er waren volgens Mexicaanse media schietpartijen bij het vliegveld en de gevangenis.

De Verenigde Staten hebben om de uitlevering van Guzmán gevraagd en beloofden maximaal 5 miljoen dollar voor de tip die zou leiden tot zijn arrestatie. Zijn vader El Chapo zit al vast in de Verenigde Staten en heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen voor moord, drugssmokkel en witwassen. Ondanks zijn celstraf wordt het Sinaloa-kartel nog altijd gezien als zeer machtig in Mexico. Washington ziet zijn zoon Ovidio als een hoofdrolspeler binnen het drugskartel.

De Amerikaanse president Joe Biden komt zondag naar Mexico. Tijdens dat bezoek staat de veiligheid naar verwachting hoog op de agenda.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.