OM in hoger beroep in zaak hoofdverdachte Beuningse vergismoord

ANP Producties | Bron: ANP
Arnhem

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend in de zaak van de hoofdverdachte van de Beuningse vergismoord, Jomairo D. (29) uit Amsterdam. De rechtbank Gelderland veroordeelde D. twee weken geleden tot dertig jaar cel. Voor de moord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy had het OM levenslang geëist.

Kiliçsoy (49) werd in de ochtend van 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in het Gelderse Beuningen in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten door twee schutters die uit een bestelbus kwamen. De rechtbank noemde Kiliçsoy een onschuldig slachtoffer van een vergismoord.

D. was volgens de rechtbank de moordmakelaar die anderen op pad stuurde om klussen uit te voeren. Hij stuurde de moord aan door op afstand versleutelde berichten te versturen met een cryptotelefoon. Later zijn veel van deze gesprekken door de politie gekraakt. De rechtbank veroordeelde D. niet alleen voor het aansturen van de moord in Beuningen, maar ook voor het medeplegen van een liquidatiepoging op een chaletpark in het Utrechtse Tienhoven op 4 juni 2020 en het voorbereiden van een moordpoging in Amsterdam.

Op de vlucht

Het OM gaat volgens een woordvoerder niet in beroep tegen de overige verdachten, de zogenoemde "soldaten" die zijn veroordeeld tot straffen oplopend tot 26 jaar. Een van hen is August D. (34), de broer van Jomairo. Hij kreeg een celstraf van twintig jaar. Na zijn veroordeling knipte hij zijn enkelband door en sloeg hij op de vlucht. Hij wordt internationaal gezocht.

De broers D. hebben zelf ook hoger beroep aangetekend, zegt een woordvoerster van de rechtbank. Daarnaast gaan nog drie medeverdachten naar het hof, onder wie de 22-jarige Jurviën M. uit Amsterdam. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar na een strafeis van 22 jaar. Van hem was een schaamhaar met zijn DNA gevonden op de bestuurderszitting van het bestelbusje in Beuningen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.