Politie neemt rijbewijzen in bij snelheidscontrole Velserbroek; 61 en 70 kilometer per uur te hard

Een agent controleert het rijbewijs van een automobilist.© Archieffoto ANP

Fiore Houwing
Velserbroek

Twee bestuurders raakten donderdagavond bij een snelheidscontrole op de N208 in Velserbroek hun rijbewijs kwijt, zo meldt de politie. De maximale snelheid van 70 kilometer per uur werd door hen beide ruimschoots overtreden.

Om kwart voor acht kwam er een motorrijder voorbij die 61 kilometer per uur te hard reed. Zijn rijbewijs werd ingenomen door de politie. Nog geen vijftien minuten later hield de politie een automobilist staande die 139 kilometer per uur reed. Het ging om een jonge bestuurder die net vier jaar een rijbewijs had, en al meerdere boetes op zijn naam had staan. Ook hij moest daarop zijn rijbewijs inleveren.

Wanneer kan de politie een rijbewijs invorderen?

Als bestuurders de toegestane snelheid overtreden, zijn daar consequenties aan verbonden. Meestal wordt er een boete uitgedeeld, maar in sommige gevallen neemt de politie het rijbewijs in. Bij automobilisten en motorrijders gebeurt dit wanneer zij meer dan vijftig kilometer per uur te hard rijden, en voor brommers ligt die grens op dertig kilometer per uur. Ook wanneer een bestuurder (te veel) alcohol of drugs op heeft of gevaarlijk rijgedrag vertoont kan de politie het rijbewijs invorderen. Voorwaarde is wel dat de bestuurder direct na de overtreding staande wordt gehouden.

Hoe lang is de bestuurder het rijbewijs kwijt?

Dat hang ervan af. De politie moet ervoor zorgen dat het rijbewijs drie dagen later bij het openbaar ministerie is. Vervolgens beslist de officier van justitie binnen tien dagen of het rijbewijs wordt teruggegeven of niet. Als de officier het rijbewijs voor langere tijd inhoudt, geldt die maatregel totdat de zaak voor de rechter komt. De bestuurder moet zich verantwoorden, waarop de rechter beslist of de bestuurder een rijontzegging krijgt en voor hoe lang. Soms krijgt de bestuurder het rijbewijs nooit meer terug.

Is daarmee de kous af?

Nee. In bepaalde gevallen, meestal als de bestuurder onveilig heeft gereden, maakt de politie een melding bij het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR onderzoekt of de bestuurder wel geschikt en rijvaardig is om aan het verkeer deel te nemen. Na dat onderzoek kan het rijbewijs ongeldig verklaard worden of geschorst worden. Dit staat dus los van een inhouding of eventueel opgelegde ontzegging van de rijbevoegdheid door de officier van justitie of de rechter. Meestal wordt de bestuurder verplicht een cursus te volgen. De kosten daarvan moet de bestuurder zelf betalen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.