Migrantenschip Ocean Viking mag aanmeren in Italiaanse haven

ANP Producties | Bron: ANP
Ravenna

Het reddingsschip Ocean Viking met 113 op zee geredde migranten mag aanmeren in Italië, meldt de niet-gouvernementele organisatie (ngo) SOS Méditerranée dinsdag. Italië heeft het migrantenschip toestemming gegeven om aan te meren in de noordoostelijke havenstad Ravenna. Naar verwachting duurt het ongeveer vier dagen voordat het schip de haven heeft bereikt.

Het Noorse schip van SOS Méditerranée was in november de aanleiding voor een conflict tussen Frankrijk en Italië. Het migrantenschip werd in oktober geweigerd door Italië, waarna het wekenlang op zee dwaalde. Destijds had het schip 230 migranten aan boord. Frankrijk gaf de Ocean Viking uiteindelijk toestemming om aan te meren in de havenstad Toulon en haalde uit naar de Italiaanse regering. Een plan van Parijs om 3500 vluchtelingen uit Italië op te vangen, werd ingetrokken. De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor het asiel- en migratiebeleid in hun land kwamen naar aanleiding van de ruzie bijeen voor spoedberaad.

De migranten die nu aan boord zijn werden maandag gered in internationale wateren nabij Libië, tijdens de eerste nieuwe reddingsoperatie van de Ocean Viking sinds het schip in november in Frankrijk aanmeerde. Volgens SOS Méditerranée bestaat de groep migranten uit onder anderen 23 vrouwen, van wie verscheidenen zwanger zijn, dertig alleenstaande minderjarigen en drie baby's. De jongste geredde baby is slechts drie weken oud.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.