Duizenden vluchten geschrapt wegens winterweer in Canada en VS

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

In de Verenigde Staten zijn door het barre winterweer dat het land teistert meerdere mensen overleden, al is onduidelijk hoeveel precies. NBC News bericht over zeventien doden in de staten Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska en Ohio. CNN houdt het op minstens elf dodelijke slachtoffers.

Voor veel Amerikanen is het nog maar de vraag of ze hun kerstbestemming op tijd kunnen bereiken. Vrijdag werden in de hele VS ruim 5200 vluchten geschrapt vanwege een historisch barre winterstorm. Ook tientallen treinen zijn vrijdag niet vertrokken, meldt vervoerder Amtrak. Naar verwachting vallen ook zaterdag vluchten en treinen uit en zullen wegen onbegaanbaar zijn.

De VS hebben volgens de nationale weerdienst te maken met een "historische winterstorm". Meer dan twee derde van de bevolking wordt gewaarschuwd voor extreem weer. De temperatuur is op veel plaatsen tot tientallen graden onder het vriespunt gedaald en de komende dagen wordt het mogelijk nog kouder. Het extreme weer gaat gepaard met veel sneeuw. Het koudst werd het vrijdag volgens de weerdienst in de stad Havre, in het noorden van de staat Montana, waar een temperatuur van -39 graden Celsius werd gemeten.

Wegvallen stroom

Door het hele land kwamen 1,5 miljoen huishoudens en bedrijven vrijdag zonder stroom te zitten. In onder andere de staten North Dakota, South Dakota, Oklahoma en Iowa was de zichtbaarheid op de wegen nagenoeg nul en riepen de autoriteiten mensen op thuis te blijven. Meerdere staten meldden verkeersdoden als gevolg van de barre omstandigheden, maar een totaal aantal slachtoffers is nog niet vastgesteld.

In Canada kwamen meer dan een miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten, gingen scholen dicht en werden honderden vluchten geannuleerd. De winterstorm raast over de twee provincies met de meeste inwoners, Ontario en Quebec. Ruim zestig procent van de Canadezen woont in deze provincies.

Vluchten KLM

Nederlanders die met KLM vanuit de VS en Canada naar Nederland vliegen om hier kerst te vieren, hoeven zich geen zorgen te maken. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij komen de eigen vluchten op Noord-Amerika niet in de problemen door het winterse weer.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.