Schaapskudde Kennemerduinen is niet langer meer nodig

De schapen bij de start van het project in de Kennemerduinen, 2008.© archieffoto United Photos

Van onze verslaggever
Bloemendaal

De schaapskudde die jarenlang in de Kennemerduinen heeft rondgelopen, wordt opgeheven.

Bezoekers aan de Kennemerduinen zijn ze tijdens een duinwandeling vast wel eens tegengekomen: de schapen van de Kennemer Schaapskudde. Deze kudde heeft jarenlang nuttig werk gedaan in het duingebied. De schapen hebben het natuurbeheer zelfs zo succesvol uitgevoerd, dat jaarrond begrazen niet meer nodig is. Daarom mag de kudde van duinbeheerder PWN ’met pensioen’. De meeste schapen zijn overigens ook echt op leeftijd.

De schapen vraten vooral invasieve exoten als de Amerikaanse vogelkers. Deze woekerende plantensoort kwam ook in de Kennemerduinen in grote aantallen voor. In 2008 is PWN gestart met schapenbegrazing in de Kennemerduinen.

Het werk van de Kennemer Schaapskudde zit er nu op. Er is af en toe nog wel werk voor schapen, maar veel minder dan bij de start. Hierdoor is een eigen kudde nu niet meer nodig. De schapen gaan van hun oude dag genieten bij de daartoe opgerichte stichting Vrienden van het oude Kennemer Schaap. De stichting krijgt een eenmalige bijdrage van PWN om de dieren op een nieuwe locatie te huisvesten.

Het is mogelijk om de stichting te steunen door donateur en/of sponsor te worden, zie stichting-vrienden-van-het-oude-kennemer-schaap.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.