Vrouwelijke studenten weggestuurd bij Afghaanse universiteiten

ANP Producties | Bron: ANP
Kabul

Vrouwelijke studenten zijn woensdag weggestuurd bij universiteiten in Afghanistan, een dag nadat bekend was geworden dat ze niet meer welkom zijn. Het verbod werd op sommige plekken gehandhaafd door vrouwen onder schot te houden.

Onder meer in Kabul, waar de grootste universiteiten zijn, konden vrouwen de universiteitscampussen niet op. Zij werden bij de ingang door de gewapende beveiliging geweerd, net als elders in het land. Sommige vrouwen wisten bij aankomst niets af van het dinsdagavond aangekondigde verbod. In de stad Jalalabad uitten mannelijke studenten kritiek op het nieuwe beleid door weg te lopen bij hun examens. De meeste universiteiten zijn nu dicht vanwege de wintervakantie, maar de campussen blijven doorgaans toegankelijk voor studenten.

De taliban zijn sinds augustus vorig jaar weer in Afghanistan aan de macht. Zij hebben de rechten van meisjes en vrouwen flink ingeperkt. Dat gebeurde ondanks eerdere beloftes van de radicale groep en kritiek vanuit de internationale gemeenschap. Ook het verbod op universitair onderwijs voor vrouwen levert kritiek op, onder meer van de Verenigde Naties en diverse landen.

Mannen en vrouwen werden door de taliban op de universiteit van elkaar gescheiden. Daarnaast mochten vrouwen alleen les krijgen van vrouwen of oude mannen. Universiteiten zagen de toestroom van vrouwelijke studenten afnemen omdat de meeste tienermeisjes onder de taliban niet naar de middelbare school mogen. 'De laatst overgebleven hoop is verloren. Het land is nu teruggegaan naar de jaren negentig waar iedereen bang voor was", meent een vrouwelijke student in Kabul.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.