RvS: streep door reconstructie N65 om stikstofuitstoot

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Plannen voor een reconstructie van de N65 tussen Haaren en Vught kunnen niet doorgaan, heeft de Raad van State woensdag besloten. Onderzoek naar de stikstofgevolgen van zo'n reconstructie schieten tekort, aldus het rechtsorgaan.

De N65 loopt van de A58 bij Tilburg naar de A2 bij Den Bosch en is een belangrijke ontsluitingsweg voor Haaren en Vught. Het toegenomen verkeer heeft volgens de gemeente Vught en de toenmalige gemeente Haaren nadelige gevolgen voor de leefbaarheid, de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Daarom werd het plan gemaakt om de weg over een tracé van circa 6,5 kilometer (half) verdiept aan te leggen en onder meer een viaduct en fietstunnel aan te leggen.

Tegen de plannen meldden zich 26 "bezwaarmakers", waaronder natuurorganisaties die voor negatieve gevolgen vrezen voor het landschap en de beschermde natuur. Ook waren er bezwaren van omwonenden die vrezen voor een verslechtering van het woon- en leefklimaat als gevolg van de wijziging van de verkeersstromen. De Raad van State oordeelt dat door de reconstructie meer stikstof terechtkomt in het beschermde natuurgebied daar. Volgens het rechtsorgaan mag voor plannen alleen toestemming worden gegeven als zeker is dat beschermde natuur hierdoor geen schade oplopen.

Bestemmingsplannen die opgesteld waren voor de geplande werkzaamheden, zijn hiermee vernietigd, aldus de Raad van State.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.