Eerste lokale ijsdag gemeten in Eelde

ANP Producties | Bron: ANP
Eelde

In het Drentse Eelde bleef de temperatuur vrijdag de gehele dag onder nul, meldt Weeronline. Daarmee is de eerste lokale ijsdag van de winter een feit. Landelijk kwam het nog niet tot een officiële ijsdag, in De Bilt gaf het kwik een waarde van 2,2 graden aan.

In het hele land geldt vrijdagavond code geel vanwege gladheid en dichte mist, aldus het KNMI. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers dat de gladheid en dichte mist tot zaterdagochtend kunnen aanhouden. Op diverse plekken in Nederland wordt daarom preventief gestrooid.

Vorig jaar was het op 22 december de eerste keer dat het lokaal de gehele dag vroor. Toen bleef het in het noordoosten de hele dag onder nul. In de winter van 2020-2021 was dat op 10 december. In Hupsel, in de Achterhoek, werd het toen niet warmer dan -0,2 graden. Nog een jaar eerder was die eerste lokale ijsdag op 21 januari, het jaar daarvoor op 22 januari.

Vroegste lokale ijsdag in 1940

Het is nog nooit voorgekomen dat er in een winter op geen enkel KNMI-meetpunt een ijsdag werd gemeten. De vroegste lokale ijsdag viel op 30 oktober 1940, in Maastricht werd toen -0,2 graden gemeten.

Drie tot elf ijsdagen waren gebruikelijk in de klimaatperiode 1991-2020, de meeste komen in het oosten en noordoosten voor.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.