Europese Commissie: beterschap Hongarije te mager voor EU-miljarden

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Europese Commissie blijft erbij dat miljardensubsidies voor Hongarije voorlopig moeten worden geblokkeerd. De hervormingen die Hongarije de afgelopen weken heeft doorgevoerd schieten tekort, vindt de commissie.

De EU-landen hadden de commissie om een nieuw oordeel over Hongarije gevraagd. Sommige lidstaten zoeken naar een manier om Hongarije tegemoet te komen nu dat land onder andere het overmaken van hulpgeld naar Oekraïne dwarsboomt.

De commissie stelde anderhalve week geleden voor 7,5 miljard euro aan subsidies voor Hongarije te bevriezen. De regering in Boedapest zou eerst een aantal maatregelen moeten nemen om de corruptie te bestrijden en de aangetaste rechtsstaat te versterken.

Coronaherstelfonds

Ook aan een andere miljardenaanvraag, van 5,8 miljard uit het Europese coronaherstelfonds, stelt de commissie strenge voorwaarden. Pas als daaraan is voldaan kan het geld worden uitgekeerd.

"Ondanks de stappen die door Hongarije zijn genomen blijft het algehele risico voor de EU-begroting onveranderd", schrijft Eurocommissaris Johannes Hahn aan Tsjechië, dat de EU dit halfjaar voorzit. De subsidie voor lidstaten kan sinds twee jaar worden ingehouden als EU-geld door bijvoorbeeld corruptie in verkeerde handen terecht dreigt te komen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.