Nederlandse honkballers in september tegen Oekraïne op EK

Xander Bogaerts verlaat de Boston Red Sox en gaat spelen voor de San Diego Padres.© Foto AP

Monne Reitsma
Nieuwegein

Het Nederlandse honkbalteam speelt tijdens het Europees kampioenschap 2023 in de poulefase onder andere tegen Oekraïne.

Regerend Europees kampioen Nederland ontmoet in de poule verder Frankrijk en Kroatië. De zestien deelnemende landen zijn verdeeld over vier poules. Alleen de top twee plaatst zich voor de finaleronde van het evenement dat van 24 september tot en met 1 oktober in Tsjechië wordt gehouden. Er wordt gespeeld in Praag, Brno, Ostrava, Trebic en Blansko.

Het Europees kampioenschap is een van de twee toernooien waar het Nederlandse team in 2023 aan meedoet. Normaliter zou in de zomer ook gespeeld worden tijdens het World Port Tournament in Rotterdam, maar de organisatie van het invitatietoernooi heeft aangegeven het toernooi om uiteenlopende redenen niet te kunnen organiseren.

World Baseball Classic

Van 8 tot en met 21 maart neemt Nederland wel deel aan de prestigieuze World Baseball Classic waar alle profs voor hun land mogen uitkomen. Het is nog niet duidelijk of bondscoach Hensley Meulens kan beschikken over spelers die in de Major League spelen. Kenley Jansen (Boston Red Sox) en Xander Bogaerts (San Diego Padres) tekenden deze week zeer lucratieve contracten maar hebben hun deelname nog niet toegezegd. Ook Jonathan Schoop (Detroit Tigers) en Ozzie Albies (Atlanta Braves) hebben een contract voor 2023, maar hebben zich nog niet definitief aangemeld. Al lijkt Albies, gelet op zijn blessures van 2022, het toernooi aan zich voorbij te laten gaan. Jurrickson Profar tekent de komende weken ook nog wel bij een MLB-organisatie maar zal zich mogelijk daar eerst willen bewijzen in plaats van met Oranje op stap te gaan.

Voor de clubloze Andrelton Simmons en Didi Gregorius zou de WBC een mogelijkheid kunnen zijn om zich weer in de kijker te spelen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen